Sękacz to tradycyjne polskie ciasto wywodzące się z Podlasia, w północno-wschodniej Polsce. Jest to zrobione z mąki, jajek, cukru i masła, pieczone na obracającym się rożnie nad otwartym ogniem ciasto. Nazwa „sękacz” nawiązuje do charakterystycznego wyglądu ciasta, które po rozcięciu, wewnątrz przypomina słoje drzewa.
Sękacz jest zwykle podawany podczas specjalnych okazji, takich jak wesela, święta, komunie lub inne uroczystości. W Polce jest uważany za niepowtarzalny przysmak i bardzo popularny w całym kraju. Tradycyjna metoda przyrządzania sękacza może być czasochłonna i wymaga umiejętności i precyzji, ale obecnie dostępnych jest wiele nowoczesnych receptur, które upraszczają ten proces bez utraty smaku i konsystencji.
Składniki ciasta:
- ✳️jaja
- ✳️masło
- ✳️śmietana
- ✳️mąka
- ✳️cytryna
- ✳️cukier
- ✳️aromat śmietankowy
- ✳️proszek do pieczenia
- ✳️może zawierać śladowe ilości orzechów, rodzynek i maku
Producent kupuje jaja wyłącznie od podlaskich rolników, dzięki temu sękacz ma niepowtarzalny smak i piękny żółty kolor. Idealnie prezentuje się na stołach z okazji różnych imprez okolicznościowych jak i również przy filiżance kawy w domowym zaciszu.
Sposób pakowania:
Sękacz owinięty jest celofanem i zawiązany kokardką. Dodatkowo zabezpieczamy go na czas transportu dużą ilością folii bąbelkowej oraz grubym pudełkiem kartonowym, dzięki czemu zawsze otrzymują Państwo sękacz w nienaruszonym stanie.
- Waga netto
- 2000g
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Zobacz również
Zobacz także